हामीलाई करेलाको
स्वाद तितो लाग्न
सक्छ, तर स्वास्थ्यको
हिसाबले यो हाम्रो
शरीरलाई यसको सेवनले
एकदम नै फाइदा
हुन्छ । अन्य
सब्जीहरुको तुलनामा यस भित्र
धेरै भन्दा धेरै
औषधी युक्त गुणहरु पाइन्छ । यो
सुखापन भएको सब्जी
हो । त्यसैले यो
खाएपछी सजिलैसँग पच्ने गर्दछ
।
करेलामा प्रोटीन,
कैल्शियम,
कार्बोहाइड्रेट,
फास्फोरस
र
विटामिन
पाइन्छ । हाम्रो
शरीर मा ६ किसिमको
स्वाद भएको रस चाहिन्छ : गुलियो,
अमिलो, नुनिलो, पिरो, टर्रो र तितो l
हामी तितो बाहेक अन्य
५ स्वाद प्राय कहीं न कहिँ खाने गरेको छौं तर तितो भने धेरै कमैले मात्रै खाने गर्छौं। यसलाई प्रकृतीले तितो स्वाद दिएको छ तर यसको तितो
स्वादलाई निचोरेर राखेको हुनाले यसको बोक्रा ताछेर फाल्ने वा यसको रस फाल्ने गर्नु
हुँदैन । हाप्ता वा पन्ध्र दिनमा एक पटक यसलाई
खानु हाम्रो शरीरको स्वास्थ्यको लागी धेरै फाइदा हुन्छ।
१) खोकीको समस्या भएमा
करेला सेवन गर्नाले यस भित्र रहेको फासफोरस ले खोकीलाई हटाउँछ ।
२) यसको सेवनले हाम्रो
पाचन शक्ति बढाउँछ र जसको कारण भोक लाग्ने बनाउँछ l
३) करेला चिसो हुने
हुनाले गर्मीबाट उब्जिन सक्ने बिमारहरुको लागी धेरै हदसम्म रोकथाम हुन्छ ।
४) दमको बिरामीहरुले
मसाला प्रयोग नगरी सब्जी बनाई ख़ाएमा फायदा हुन्छ l
५) पक्षाघात भएकाहरुले
बिरामी काँचो करेला खाने गरेमा धेरै फायदा हुन्छ ।
६) उल्टी हुँदा वा
झाडापखाला लाग्दा करेलाको रसमा थोरै पानी र कालो नून मिलाएर पिउनाले बिरामीलाई तुरन्तै
फायदा हुन्छ।
७) कलेजों सम्बन्धी
बिरामीहरुको लागी करेला एकदम नै राम्रो मानिन्छ l
८) पेट सम्बन्धी बीमार
हुँदा आधा कप पानीमा २ चमच करेलाको रस मिलाएर ठीक नभए सम्म दैनिक ३/४ पटक पिएमा फायदा
हुनेछ l
९) जॉन्डिस रोगीहरुले
पानीमा करेला पीसेर खाएमा फायदा हुन्छ ।
१०) चीनी रोग हुनेहरुले
करेला खाएमा शरीरमा सुगरको मात्रा नियंत्रण हुन्छ l
११) करेलाको सेवनले
रगत सफा हुनका साथै हेमोग्लोबिनको मात्रा बढाउँछ ।
१२) बबासीर बात पीड़ितले
दैनिक एक चमची करेलाको रास माँ आधा चमची चीनी
मिलाएर एक महिनासम्म पिउनाले बबासीर को समस्या समाप्त हुने छ l
१३) बाथ को हात-खुट्टा
जलन हुने बिरामीहरुले करेलाको रसले मालिस गरे फायदा हुन्छ
१४) करेला र कागतीको
रस पानीमा मिलाएर पिउनाले शरीरको वजन घटाउन सकिन्छ l
कृपया: यो महत्वपूर्ण
जानकारी आफ्नो परिवार साथी- संगी सबैमा माझ पुर्याउनु होला धन्यबाद l
साभार:
No comments:
Post a Comment